Finomszálas Arcfiatalítás FTC-Fine Thread Contour Therapy

A forradalmian új Finomszálas Arcfiatalítás ( FTC = Fine Thread Contour Therapy ) egy anti-aging technika, mely ideális módszer a kialakult finom és középmély barázdák kezelésére, mint amilyenek a szarkalábak és a marionette ráncok. Ez egy minden részletében kidolgozott, nem-invazív esztétikai beavatkozás a bőr fiatalítása mellett a szöveteket is megemeli.

Bőrünk életkorunk előrehaladtával, természetes öregedési folyamaton megy keresztül. Ennek egyik eleme, hogy csökken a bőr kollagén tartalma és rugalmas rostjainak száma, ebből adódóan csökken a bőr feszessége. Ezzel egy időben a bőr és a bőr alatti kötőszövet sorvadási folyamata is észlelhető. Fenti események következtében az arc és a nyak bőre meglazul, lógni kezd. egyre petyhüdtebbé válik, a gravitáció hatása egyre kifejezettebb lesz. A fiziológiásan meglevő redők elmélyülnek, és újabb ráncok keletkeznek.

Ez a folyamat mindenkinél más-más életkorban kezdődik és változó ütemben halad előre. Az egyén öröklött alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, fel is gyorsíthatják a bőr fent leírt természetes öregedési folyamatát. Ilyen tényezők például a földrajzi hovatartozás, az időjárási viszonyok következtében a napsütéses órák száma, nedvesség, szél és a hőingadozás. valamint az életmódbeli szokások is, mint alkohol- és nikotinfogyasztás, alvásmennyiség. Ezen túl betegségek, mint májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése fejtik ki káros hatásukat. A kialakult elváltozások a legszembetűnőbbek az arcon és a nyakon. 40 éves kor felett, de akár már korábban is, az esetek többségében arc középső (középarc) és alsó részén indul a megereszkedés.

Az arcbőr újrafeszítése nemcsak az idősebb korosztály körében igényelt plasztikai beavatkozás.

A Finomszálas Arcfiatalítás egy új „anti-aging” technika, amit helyi érzéstelenítésben, ambuláns keretek között, átlagosan kevesebb, mint 60 perc alatt el lehet végezni. Ennek a modern arcfiatalító eljárásnak nincs mellékhatása és segítségével elodázhatunk évekkel egy nagyobb plasztikai műtétet és az azzal járó megterhelést, műtéti kockázatot és kórházi benntartózkodást.

A Finomszálas Arcfiatalítás (FTC) a minimal invasive, úgynevezett „ebédidős” beavatkozások közé tartozik. A kezelést követően nem kell átalakítani az életvitelt, mivel a felépülési idő minimális. Az esetlegesen látható, nem kívánatos következményei könnyen elfedhetők. A Finomszálas Arcfiatalítás az arc meglazult és megereszkedett képleteinek emelését és feszesítését szolgálja.

A beavatkozás során sok, teljesen felszívódó, biokompatibilis, igen vékony szál behúzása történik a bőr alá. A finom szálak nem okoznak látható deformitást a bőrön. Felszívódásuk alkalmával egy regenerációs folyamatot indítanak be, melynek következtében fokozódik a szövetek mikrokeringése és a kollagéntermelődés beindításával változik a kezelt terület térfogata és feszessége. Ez a hatás körülbelül a 6. hónapban lesz teljes, azaz fokozatosan alakul ki az eredmény, mely a tapasztalat szerint eredményesen használható az enyhe vagy közepes bőrlazasági problémákra. A Finomszálas Arcfiatalítás (FTC) alkalmával a lazább bőr és bőr alatti szövetek megfeszülnek és a finom és a középmély ráncok mérséklődnek, ill. eltűnnek. Akár már másnap visszatérhet a páciens mindennapi aktivitásához.

A végleges eredménye csak kb. 3 – 6 hónappal a beavatkozás után teljesedik ki, de már azonnal észrevehető a bőr feszülése és az arckontúr javulása. Az arc- és nyakbőr ismét sima és fiatalosabb lesz. A forradalmian új Finomszálas Arcfiatalításnak köszönhetően helyreáll az arc és a nyak bőrének a feszessége és visszaadja a középarc teltségét, így fokozva a fiatalos megjelenést és növeli az önbizalmat.

A Finomszálas Arcfiatalítás (FTC) nem változtatja meg az arcvonásokat, nincsenek varratok és nincs felismerhető nyoma a kezelésnek.

A szervezet, a bőr saját elemei hajtják végre a szövetek tonizálását, természetes úton fiatalítva meg a bőrfelszínt és a bőr szerkezetét ezzel javítva a ráncokon és a bőrhibákon, „felfrissítve” az öregedő bőrt.

A Finomszálas Arcfiatalítás más arcfiatalítási módszerekkel, pl. ráncfeltöltés, Botox-kezelés, lézeres arcfiatalítás, PRP azaz „drakula terápia”, felső- és alsó szemhéjplasztika és toka zsírleszívással kombinálható. Ez a modern eljárás eredményesen egészíti ki az arcplasztikát is. Jól megválasztott esetben a Finomszálas Arcfiatalítás a nagyobb műtéti beavatkozások időpontját elodázhatja. Ez az új arcfiatalítási technika visszaadja a középarc teltségét és feszességét, valamint kisimítja és mérsékli a finom és középmély ráncokat. Mindezek fiatalosabbá teszik a megjelenést.

KI ALKALMAS A FINOMSZÁLAS ARCFIATALÍTÁSRA ?

 • Aki idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát.
 • Akinek az arca fáradtnak, beesettnek tűnik.
 • Akinek finom ráncok  jelentkeztek az arcán, főleg a szem körül (szarkalábak).
 • Akinek felületes és középmély ráncok és redők vannak az arcán.
 • Akinek ú.n. „dohányos” ráncok vannak az arcán.
 • Akinek elsimult és megereszkedett a középarctája.
 • Akinek enyhe bőrlazaság észlelhető az arcán és a nyakán.

A Finomszálas Arcfiatalítás ezek mindegyikén javíthat. A plasztikai sebészetben alkalmazott arcfiatalító eljáráson kívül más területeken is eredményesen alkalmazzák a szálak alapanyagát a „PDO”-t. A szál egyedi kiképzése megakadályozza annak meg- vagy eltörését és nincs semmiféle károsító hatása. Elhúzódó felszívódásának köszönhetően az eredmény tartós, de nem állandó, így hatásának múlásával a beavatkozás ismétlése javasolt.
Alkalmazható enyhe arc aszimmetria és arcidegbénulás kezelésére is.

A Finomszálas Arcfiatalító anti-aging technika a működési elvéből adódóan a jelenleg ismert egyik legmegbízhatóbb módszer a hasonló eljárások között. Kiválóan korrigálja a kisebb egyenetlenségeket, felületi bőrhibákat, szarkalábakat a bőrön és az arcbőr enyhe tónus-vesztését, amikor a bőrünk kötőszövetének minősége még nem rossz.

A Finomszálas Arcfiatalítás nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást az arcon. Nem lehet mindent ezzel az anti-aging beavatkozással megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, mely illeszkedik az arc harmóniájába. A Finomszálas Arcfiatalító anti-aging eljárás nem tudja eltüntetni teljesen a bőrbe vésődött mély ráncokat és redőket. Nem képes akkora feszesítő hatást elérni, hogy egy nagyobb arcplasztikát is kiváltson, ahol sok bőr eltávolítása biztosítja csak a kívánt eredményt. Az arcon, tokánál levő nagyobb zsírszaporulaton  sem tud segíteni. A száj környéki ráncokat sem tudja elsimítani. Ezeket az elváltozásokat is meg lehet szüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni ezt az új arcfiatalító technikát ( ráncfeltöltés, Botox-kezelés, alsó és felső szemhéjplasztika, lézeres hámlasztás, arcplasztika,zsírszívás, stb. )

A Finomszálas Arcfiatalításnál használt szálak és az eljárás rendelkezik európai uniós, biztonságot szavatoló bizonyítványokkal: CE minősítés. A módszert csak speciális tanfolyamot elvégzett plasztikai sebészek alkalmazzák.

KI ALKALMATLAN FINOMSZÁLAS ARCFIATALÍTÁSRA ?

 • Akinek aktív fertőzése van a kezelendő felszínen.
 • Akinek kóros hegesedésre való hajlama, ú.n „keloidhajlama” ismert.
 • Akinek korábbi Finomszálas Arcfiatalító kezelés folyamán probléma volt a behelyezett szálakkal.
 • Aki immunszupresszív kezelésben részesül.
 • Aki véralvadásgátló kezelés alatt áll.

A FINOMSZÁLAS ARCFIATALÍTÁS BEAVATKOZÁSÁNAK ISMERTETÉSE

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük, hogy Ön milyen elváltozás korrekcióját várja a beavatkozástól.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható az arcfiatalítással és fontos a beavatkozás szempontjából. Megvizsgáljuk az arcát, a fejformáját és a hajhatárt, illetve ezek egymáshoz viszonyított helyzetét. Felhívjuk a figyelmét a genetikai adottságaira, amelyek befolyásolják a műtéti tervet. Ugyanígy az esetleges tájéki aszimmetriára és az esetleges idegi érintettségre, valamint minden olyan tényezőre, amelyek esetleg ronthatják a Finomszálas Arcfiatalítás várható eredményét. Kitérünk az arc bőrének és zsírtartalmának minőségére és mennyiségére. Előfordul olyan mértékű aszimmetria, amelyet a jól elvégzett arcfiatalító eljárás sem képes korrigálni.

Készítünk néhány képet, több irányból, a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik az arc finom részletekbe menő vizsgálatát és értékelését. Ha az arcon mély besüppedések vannak,  akkor önmagában ez az arcfiatalító eljárás nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Javaslatot teszünk egyéb szóba jövő módszerekre, amelyek tovább javíthatják arcának megjelenését. Ezeket részben együtt alkalmazzuk a Finomszálas Arcfiatalítással, pl. ráncfeltöltés, Botox-kezelés, vagy meghatározott sorrendben alkalmazzuk őket. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el.

A hagyományos arcplasztika esetén a megereszkedett bőrt felpreparáljuk az alapjáról és a bőr alatti izompólyát is megfeszítjük, ezzel javítva az eredményt és annak tartósságát. A megfeszítést követően a feleslegessé váló bőrt kivágjuk. Egyértelműen megállapítható, hogy a Finomszálas Arcfiatalítás nem helyettesíti az arcplasztikát. Ha az arc megereszkedése olyan mértékű, hogy bőrkimetszésre is szükség van, akkor arcplasztika a választandó megoldás.

Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémájáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett arcfiatalító műtét biztosíthatja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

Ezen arcfiatalító beavatkozás előtt csak ritka, egyedi esetekben van szükség valamilyen labor vizsgálatra. A Finomszálas Arcfiatalító anti-aging eljárást csak ép bőrfelszínen végezzük el.

A kezelés előtt 6 órával ne használjon illatosított kozmetikai krémet a kezelendő felületen, pl.: dezodort, tusfürdőt vagy testápolót.

Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát illetve egyéb gyógyszert szed, kérem, jelezze ezt nekünk! Ezek a szerek ugyanis fokozhatják a vérzési hajlamot.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A Finomszálas Arcfiatalítást majdnem mindig helyi érzéstelenítésben végezzük. A beavatkozás időtartama a behelyezendő szálak számától, ill. a kezelendő felszín nagyságától függ. Kis felszín, kevés szál esetén 15 perc, de teljes Finomszálas Arcfiatalítás esetén sem több mint 45 perc szükséges.

A Finomszálas Arcfiatalítás alkalmával nincs szükség metszésre a bőrön. Az igen vékony, felszívódó és antimikrobális hatással bíró szálakat, finom-csiszolatú, egyszer használatos tűk segítségével juttatjuk a bőr mélyebb rétegébe. A kezelendő felszín fertőtlenítése után kiválasztjuk a kezeléshez szükséges megfelelő típusú (síma vagy csavart) és hosszúságú szálakat. A szálak megfelelő irányba és mennyiségben való behelyezése biztosítja a kellő feszességet és bőrmegújulást a továbbiakban. A kívánt mennyiség behelyezése után itt nincs szükség kötés felhelyezésére. Ennél a modern anti-aging eljárásnál nincsenek hegek és a beavatkozás utáni duzzanat és bevérzés is minimális. A Finomszálas Arcfiatalításnál használt szálak esetén minimális a szöveti sérülés, mivel ezek a szálak biokompatibilisak és nagyon vékonyak.

A beavatkozásnál alkalmazott szálak a sebészetben már 1980-as évek óta bevált, polidioxanone anyagból készülnek, amelyek lehetnek simák vagy csavartak. Ezek a felszívódó, igen vékony fonalak a bőr mélyebb rétegeiben, a körülöttük levő kötőszöveti rostokban fejtik ki jótékony regenerációs hatásukat. A szálak mentén kialakuló mikrokeringés javulás és a kiváltott kollagén termelődés okozza a bőr alatti lágyrészek megfeszülését és a bőrfelszíni ráncok elsimulását. A kötőszöveti hatás fokozatosan éri el a bőrfelszínt, így a bőr kedvező változása még hónapokig tart. Az idő multával a szálak teljesen felszívódnak és eltűnnek a szövetek közül, de ismételt kezelések hatására a szálak körül kialakuló finom kötőszöveti reakciók hatása összeadódik és az eredmény tartóssága fokozódik. A regenerációs folyamatok jótékony hatásának köszönhetően az arc és a nyak bőre feszesedik és az új (régi), megemelt pozícióban rögzül. A bőr alatti lágyrészekben zajló, finom folyamatok a bőrt és a bőr alatti szöveteket a megfelelő irányba „húzva” és rögzítve visszahelyezik azokat az eredeti pozíciójukba, helyreállítva ezzel a fiatalos arckontúrt. A bőrbe vésődött mély barázdákat önmagában ez az eljárás nem szünteti meg, de ellaposítja azokat. Egyéb kiegészítő eljárásokkal ezeken is tudunk javítani. Ez a modern Finomszálas Arcfiatalító anti-aging beavatkozás az arc sok területén és a nyakon is segít, de nem korrigálja pl. a szemhéjak lazaságát.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Ez egy „minimal invasive” beavatkozás, ezért nincs szükség kórházi benntartózkodásra, így haza lehet menni az eljárás végeztével. Fontos megjegyezni, hogy a Finomszálas Arcfiatalítással kezelt bőrfelszín reakciója mindenkinél más és más lehet. Az arcfiatalító plasztikai műtét után minden esetben rövid pihenés és kímélet szükséges. A műtétet követő 1-2 nap apró kellemetlenségekkel járhat, de ezek csak átmeneti problémák, amelyeket a szálak behelyezését követő duzzanat és feszülés okoz. A beavatkozás után rövid ideig tartó bőrpír és pirosság alakulhat ki. A kezelés alatt és után enyhe fájdalom léphet fel, melynek erőssége függ a behelyezett szálak számától.

A legrosszabb esetben sincs szükség kb. 10 napnál hosszabb időre a bőr teljes regenerációjához és a beavatkozás apró jeleinek, pl. tűszúrási pontok vagy duzzanat megszűnéséhez. Igen ritka esetben ezek pár hétig is megmaradhatnak, de azután nyomtalanul eltűnnek. Ezek természetes velejárói lehetnek a Finomszálas Arcfiatalítás anti-aging technikának. Ha szükséges, akkor adunk, ill. folytatjuk a megkezdett vírus- és/vagy baktérium-ellenes kezelést.
A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, amely az arc vérbőségét okozhatja! Pl.: erőlködés, bármilyen erős meleghatás, forró, erősen fűszerezett ételek, és tömény alkohol fogyasztása. A plasztikai beavatkozás után 2 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot, legalább 6 héten át! Már másnap felhelyezhető egy felületes smink és szabad hajat mosni.
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a Finomszálas Arcfiatalítás után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett kontrollok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket.

Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen!

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani a beavatkozás és a gyógyulási idő. A Finomszálas Arcfiatalító anti-aging technikánál elhanyagolható a műtéti kockázat és a szövődmények lehetősége, mivel nincs bőrmetszés és preparálás. Az arcfiatalító plasztikai beavatkozásnak, mint minden más műtéti beavatkozásnak, lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken (vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar) kívül – melyek igen ritkák -, lehetnek speciális a Finomszálas Arcfiatalítás anti-aging technikával kapcsolatos szövődmények is. Ezek száma elenyésző. Az arc mozgásával együtt mozognak a behelyezett szálak is, melyek esetleg a behelyezésnél kilökődhetnek, ill. a bőr alatt egymásra csúszhatnak és ezzel csomósodást okozhatnak. Az arcplasztikánál nagyon ritkán előforduló arcideg sérülés a Finomszálas Arcfiatalításnál nem fordul elő, mivel ez a modern anti-aging eljárás beavatkozási szintje nem éri el az idegek lefutásának mélységét. Indirekt behatásra előfordulhat az arcidegműködés átmeneti csökkenése. Ez a funkciózavar átmeneti és rövid idő után teljesen megszűnik. Ilyen átmeneti idegműködési zavart okozhat az ideg közelében végzett fonalbehelyezés okozta húzó hatás, bevérzés. Ez pár nap alatt teljesen megszűnik, normalizálódik. Igen sok szál behelyezése esetén, ugyan nagyon ritkán, de előfordulhat bakteriális felülfertőzés.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett szálak esetén is előfordulhat, hogy a behelyezési tűszúrási pontoknál a bőr színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé megvastagodott lesz. Ez leginkább a bőr túlérzékenységének tekinthető és egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük azt. A hajas fejbőrben behelyezett szálak körül a haj észrevehetően ritkább lehet, ez főleg ritkahajú egyéneknél fordulhat elő.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. korrigálhatók, így a beavatkozás végső eredményére nincsenek hatással, vagy alig befolyásolják azt.
EREDMÉNY

A forradalmian új Finomszálas Arcfiatalítás áttörés a bőrfiatalításban, mely kíméletesen teszi feszesebbé, fiatalosabbá a kezelendő bőrfelszínt. Ennek az új anti-aging technikának köszönhetően helyreáll az arc és a nyak bőrének a feszessége és visszaadja a középarc teltségét. Természetes úton fiatalítja meg a bőr szerkezetét, így az elért hatás természetes, a páciens arckifejezése kevésbé tűnik fáradtnak. Ezek együttesen fokozzák az arc fiatalosabb és frissebb megjelenését, így növelik az önbizalmat. Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( Botox-kezelés, alsó- és felső szemhéjplasztika, ráncfeltöltések, PRP azaz Biostimuláció Vérlemezkékben Gazdag Saját Plazmával) még tovább lehet javítani az eredményen. Az arcfiatalító plasztikai beavatkozás magabiztosabbá teszi pácienseinket. A behelyezett, finom, teljesen felszívódó szálak elhúzódó, de nem örökké tartó regenerációs hatást fejtenek ki a környező szövetekre.

A Finomszálas Arcfiatalító anti-aging technika eredménye fokozható a beavatkozás megfelelő időben történő ismétlésével. Jelenlegi tapasztalataink szerint a módszer tartóssága az első kezelés után 6-9 hónapig tart, de az első kezelés után 2 hónappal megismételt kezelés nyújtja az eljárás tartósságát, 9-12 hónapra a második kezeléstől számítva. Az első évben elvégzett két kezelést követően 1-2 évente fenntartó kezelés javasolt a megfelelő esztétikai eredmény megtartása érdekében.

A helyreállító célzattal behelyezett szálak által elért eredmény hatása rövidebb, mivel a szálak körülötti szövetek nem érintetlenek. A gravitáció, a napfény káros hatásai, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának csökkenése az életkorral összefüggő egyéb változások együtt hatással vannak az arc és az arcbőr alatti szövetek mennyiségére, minőségére. Ezek együttesen és negatívan befolyásolják az arcbőrünk állagát, így a megjelenést. Ha az évek nyomot hagynak az arcon és a nyakon, akkor szükség lehet a Finomszálas Arcfiatalító anti-aging beavatkozás ismétlésére, ill. egyéb arcfiatalító beavatkozásra, amely korrigálja ezek káros hatásait.