Hegkorrekció 10 legfontosabb kérdése

 1. Mikor indokolt a hegkorrekció?

  Ha testünkön (főleg, ha nem eltakarható területen), esztétikailag előnytelen heg éktelenkedik. Vagy, ha funkcionális zavart okozó (pl. a könyökhajlatban levő, az alkar nyújtását korlátozó) hegünk van.

 2. Mi a hegkorrekció célja?

  Fentiek szerint lehet, egyrészt esztétikailag előnyösebb, másrészt funkciózavart nem okozó heg kialakítása.

 3. Mi az elváltozás oka?

  Az esetek nagy részében korábbi sérülés. Máskor előzetes műtétek után létrejött hegek. Említést kell tenni, bizonyos testtájakon előforduló, kóros hegekről (keloid), melyek egyszerű kimetszése, a plasztikai sebészek szerint műhiba! Ezek felismerése csak alapos vizsgálattal lehetséges! A hegek milyenségét döntően alkati tényezők befolyásolják!

 4. A hegkorrekció várható eredménye?

  A heg elhelyezkedése és minősége analízisével, kellő tapasztalat alapján vélemény mondható a várható eredményről. Szinte minden esetre érvényes az, hogy nem “eltüntethető” a meglévő heg! Olykor “kísérleti jelleggel” vállaljuk a műtétet. Az esetek többségében azonban, jelentős javulás elérhető, a szakmai szabályok betartásával. Fontos tudnivaló, hogy az eredményt csak a műtét során kialakított hegek érése után értékelhető (általánosságban 1 év!)!

 5. Hogyan történik a hegkorrekció műtéte?

  A heg elhelyezkedésétől és nagyságától függően helyi érzéstelenítésben, vagy narkózisban történik a műtét. Az estek egy részében egyszerű “kimetszés”, máskor bonyolult, a hegvonal lefutását is megváltoztató beavatkozás ígéri a lehető legjobb eredményt.

 6. Mennyi ideig tart a hegkorrekció műtéte?

  A közösen kialakított terv megszületése után határozható meg.

 7. Van a hegkorrekció előtt kivizsgálás?

  Igen. Laboratóriumi vizsgálatokkal is ellenőrizzük az alkalmasságot.

 8. Van a hegkorrekciónak szövődménye?

  Mint minden műtéti beavatkozásnál, itt is lehetséges utóvérzés, esetleges fertőződés. A sebgyógyulás milyensége döntően befolyásolhatja a késői eredményt!

 9. Van varratszedés?

  Igen. 2-3 héttel a műtét után, szakaszosan.

 10. Hegkorrekció utáni életmód?

  Általában 4-5 nap múlva a műtéti területet víz érheti (zuhanyozás lehetséges). Az adott tájék mozgatása, a hegek utókezelése (rögzítés, ragasztás, speciális krémek alkalmazása) egyedi megbeszélés szerint történik és igen fontos az eredmény szempontjából!

Hegkorrekció képekben