Orrplasztika 10 legfontosabb kérdése

 1. Mikor indokolt az orrplasztika?

  Olyan orrdeformitások esetén kezdeményezzünk plasztikai sebészeti konzultációt, melyek akár családi bélyegként (tehát öröklöttek), akár sérülések következtében alakultak ki és esztétikai panaszt okoznak.

 2. Mi az orrplasztika célja?

  A diszharmóniát okozó eltérés (közösen történt elemzés utáni) korrekciója, ami az esetek többségében az orr csontos-porcos vázának alakításából áll

 3. Mi az elváltozás oka?

  Az orrnak az archoz viszonyított helyzeti (például ferde), vagy nagyságbeli eltérése (legtöbbször túl nagy), máskor az orr egyes részeinek egymáshoz viszonyított alaki (pl. szögletes orrcsúcs), vagy nagyságbeli (pl. aránytalanul magas orrcsúcs) eltérése.

 4. Az orrplasztika várható eredménye?

  A jól megfogalmazott (vagy inkább pontosan kielemzett) igény esetén az eltérések korrekciója elvárható. Fontos tudnivaló, hogy a teljes eredmény értékelésével kb. 1 évet kell várni a műtét után!

 5. Hogyan történik az orrplasztika műtéte?

  A pácienseink jelentős része helyi érzéstelenítésben jól elviseli a műtéti eseményt. Aki nem vállalja ébren hallgatni a beavatkozás hangjait (recsegés-ropogás), annak az altatást javasoljuk.

 6. Mennyi ideig tart az orrplasztika műtéte?

  Átlagosan 1- 1,5 óra. Ha az orrsövényt is szükséges korrigálni, akkor fél órával több.

 7. Van az orrplasztika előtt kivizsgálás?

  Igen. A műtétre való alkalmasságot laboratóriumi vizsgálatokkal is ellenőrizzük. Altatás esetén, a kivizsgálás részletesebb. Az orrsövény, légzést befolyásoló eltérésének megítéléséhez, fül-orr-gégészeti konzíliumot kérünk.

 8. Van az orrplasztikai műtétnek szövődménye?

  Mint minden műtét, orrplasztika után is előfordulhat vérzés, esetleg fertőzés a műtéti területen. Esztétikai panaszok esetleg utókorrekciót igényelnek.

 9. Van varratszedés?

  Gipsz és néhány varrat eltávolítása, általában 1 héttel a műtét után történik.

 10. Orrplasztika utáni életmód?

  Két hétig kerülni kell a mélyre hajlást, erőlködést, orrfúvást. Három hónapig nem szabad napozni, szoláriumozni. Ne érje ütés a tájékot!

Orrplasztika képekben