Hajátültetés FUT vagy FUE módszerrel 10 legfontosabb kérdése

 1. Mikor kérjünk hajátültetést?

  Ha megritkult hajunkkal (általában kevesebb, mint 50 egység/cm2), vagy kialakult kopaszsággal nem tudunk “megbarátkozni”. Férfiak és nők is alkalmasak a műtétre!

 2. Mi a hajátültetés célja?

  A megritkult, megkopaszodott terület saját hajjal való betelepítése, igény szerinti sűrűségűre, természetes állapotot mutató eredménnyel. Ez esetenként, legalább 3000-4000 hajszál, azaz körülbelül 1500-2000 follikuláris egység (ld. alább) átültetését jelenti , egy műtét során. Szükség esetén, természetesen több egység, ezzel több hajszál átültetésére kerül sor.

 3. Mi az elváltozás oka?

  Férfiaknál, típusonként különböző zónákban (Norwood I-től, VII-ig terjedő osztályozás) kialakuló kopaszodás, vagy jelentős ritkulás oka az adott terület hajtüszőinek fokozottabb érzékenysége a férfi hormonokra (DHT). A típusokat örökletes tényezők határozzák meg. Nőknél előforduló ritkulási formákat is osztályozzuk, Ludwig szerint.

 4. A hajátültetés várható eredménye?

  Elegendő adóterület estén, igény szerinti, fedést biztosító, fésülhető, az eredetivel teljesen azonos küllemű, a tájéknak megfelelő irányba növő haj. Ez olykor csak ismétel műtéttel érhető el. Adó és kapóhelyről a sebeket, graftokat fedő pörkök 2-3 hét múlva leperegnek, az átültetett hajszálak jelentős része ekkor kihullik. Az új helyen való növekedés 2-3 hónap múlva lesz jól látható. A technika fejlődésével elértük a tovább már nem finomítható módszert.

 5. Hogyan történik a hajátültetés műtéte?

  Az adóterületről (a tarkótájékról, amit biztonsági zónának nevezünk, mert az innen származó haj új helyén is élethossziglan megmarad) vett un. follikuláris egységeket ültetjük át, melyek az egyénenként változó, természetes hajszálcsoportokat jelentik és 1-2, esetleg 3-4 szál haj növekedését biztosító tüszőt tartalmaznak. Másmilyen átültetésre kerülő szövetekhez hasonlóan, angol kifejezéssel “graft”-nak nevezzük. A kapóhelyen kis sebeket ejtünk (mikro-késsel) és ezekbe, a tájéknak megfelelő irányban készített sebekbe ültetjük a follikuláris egységeket, azaz graftokat (mikro-műszerekkel), mintha kis palánták lennének. A mai legmodernebb, legfinomabb technikáknak ez a közös lényege. A vételi módszer alapján beszélünk FUT, vagy FUE módszerről. Ha a biztonsági zónából hajas fejbőr csíkot veszünk ki (későbbi nyoma: alig észrevehető, vonalas heg lesz) és ezt, a csak nagy nagyítás alatt felismerhető follikuláris egységekre daraboljuk (transzillumunációs módszerrel, binocularis lupeval), akkor FUT technikáról beszélünk. Ha a vétel során egyenként, csak a follikuláris egységeket húzzuk ki (mikro-lyukasztóval, látható nyoma gyakorlatilag nem lesz), akkor FUE módszert alkalmazunk. A műtétet leginkább helyi érzéstelenítésben végezzük, amihez mindkét területen (adó és kapó) tűszúrásokat kell elviselni. Ezt, gyógyszerek adásával könnyítjük meg.

 6. Mennyi ideig tart a hajátültetés műtéte?

  Attól függően, hogy melyik módszer szerint és hány darab follikuláris egység (graft) átültetésére kerül sor, változó műtéti időre van szükség. A FUT módszer: 1500-2000 graft esetén (3000-4000 hajszál), 6-7 órát vesz igénybe. A FUE módszer: ugyanennyi graft esetén 2 napot vesz igénybe (naponként kb. 8 órát). A hosszú műtéti idő alatt étkezésre, szükséglet végzésére lehetőséget biztosítunk, páciensünk kényelmével törődünk.

 7. Van a hajátültetés előtt kivizsgálás?

  Igen. Laboratóriumi leletekkel ellenőrizzük a műtétre való alkalmasságot.

 8. Van a hajátültetésnek szövődménye?

  Mint minden műtétnek, ennek a beavatkozásnak is lehet utóvérzés, esetleg helyi fertőzéses szövődménye, melyeket azonban elvétve észlelünk, szükség esetén következményét elhárítjuk.

 9. Van varratszedés?

  A FUT technikánál az adóhely sebszéleit varratokkal egyesítjük, ezeket  1-2 hét múlva távolítjuk el. A FUE technikánál nincs szükség varratszedésre, mivel metszett sebet nem ejtünk a műtét során.

 10. Hajátültetés utáni életmód?

  A műtét után kötést helyezünk fel, a páciensünk elhagyhatja a Klinikát. Műtétet követően 1-2 nappal fejmosás lehetséges. Adó és kapóhelyről a sebeket, graftokat fedő pörkök 2-3 hét múlva leperegnek. Ettől kezdve sport (úszás is!) lehetséges.

Hajátültetés képekben