Arcplasztika 10 legfontosabb kérdése

 1. Mikor jött el az arcplasztika ideje?

  Ha életkor előrehaladtával az arcon jelentkező, Mély redőket, illetve az arc lágyrészeinek megereszkedettségét nem tudjuk elfogadni, és úgy érezzük, hogy ez zavart okoz társas kapcsolatainkban.

 2. Mi a műtét célja?

  Az arcon mutatkozó redők mélységének mérséklése, valamint a megereszkedett lágyrészeinek megemelése (”lift”). Nem lehet célja az arc “ránctalanítása”, mivel ezt az arcbőr olyan mértékű megfeszítésével lehet csak elérni, ami már a mimikát jelentősen károsítja.

 3. Mi az elváltozás oka?

  Az arc izmainak működése következtében fellépő aktív gyűrődések, az egyre rugalmatlanabbá váló bőr-, valamint a gravitáció okozta megereszkedés. Ezeknek, a korral összefüggő elváltozásoknak a jelentkezését és előrehaladásuk ütemét, életmód (hízás-fogyás, napártalom, dohányzás) és alkati tényezők nagymértékben befolyásolják.

 4. Az arcplasztika várható eredménye?

  Az eredmény jól modellezhető úgy, hogy a tükörbe nézve az arcbőrt a fülkagylók előtt mindkét oldalon, 2-3 ujjunkkal az alapjához nyomva a fülkagylók felé megtoljuk. Nem cél a túlzott megfeszítés, ami már a mimika rovására megy. A műtét hatása a száj körüli tájékra és a finom ráncokra mérsékelt. A korosodás nem kívánt következményei hatásosan korrigálhatók. Az eredmény látványos.

 5. Hogyan történik az arcplasztika?

  Rejtett helyen levő (halántéktájon induló, a fülkagyló előtt és mögött, – jelentős szakaszán a műtét után nem  látható helyen!) futó bőrmetszésen át, az arcbőr kiterjedt leválasztása (alápreparálás), majd a bőr alatti struktúrák (izom, SMAS) és a bőr meghúzása , rögzítése, valamint a fölösleges bőr eltávolítása történik a műtét során. Szükség esetén kiegészítő lépésekre (zsírszívás, áll-alatti metszés a tokatáj ellátására) is sor kerül. Elvégezhető helyi érzéstelenítésben és narkózisban is.

 6. Mennyi ideig tart az arcplasztika műtéte?

  Ritkán rövidebb, mint 3 óra. Ritkán hosszabb, mint 4 óra.

 7. Van az arcplasztika előtt kivizsgálás?

  Igen. Laboratóriumi vizsgálatokkal is ellenőrizzük az alkalmasságot. A vizsgálatok altatásos műtét esetén szélesebb körűek.

 8. Van az arcplasztikának szövődménye?

  Mint minden műtét esetén, utóvérzés, esetlegesen sebfertőzés . Mozgatóideg sérülés lehetőségét is leírja a szakirodalom. Az arc bőrén átmeneti érzészavar észlelhető, kisebb területeken. Dohányosoknál arcbőrelhalás gyakoribb.

 9. Van varratszedés?

  Igen, ami szakaszosan történik, és általában 2 héttel a műtét után befejeződik.

 10. Arcplasztika utáni életmód?

  5-6 nappal a műtét után fejmosás lehetséges. Az arctájék bevérzései 2-3 hét múlva szívódnak fel, véglegesen. Óvatos terhelés 2 hét múlva. Sport 3 hét múlva. Napozás, szolárium tartósan kerülendő!

ÁRAK

Arcplasztika műtét képekben